Fixman

Mert egyszer mindenkinek kell egy szakember

Lakásfelujítás szűz vagy? Szeretnéd elveszíteni?

2017. november 19. 09:21 - fix24

Akkor ez neked szól ... A bontásról könnyedén és nyíltan

Megvan az ihleted, a lovéd és az elképzelésed arra, hogy szeretnéd megszokott lakókörnyezeted egy kissé átszabni, ezért lakásfelujításra adod fejed ...

Szuper jó. Már csak egy kis tréning kellene. Most megkapod. Izomláz garantált. 

is_the_house_or_room_worth_salvaging.jpg

Amit még tegyél mellé az egy nagy adag türelem, megértés és kompromisszumkészség. Ha ezt nem kerül mellé, akkor meg számolj sok idegeskedéssel, álmatlan éjszakával és magasfokú kommunikációs technika használatával, csak igy sikerül majd meggyőznöd mindenkit a saját elképzelésedről.

Most csinálod először? Aput, anyut nem mered megkérdezni? Hogy kezdj neki?

demolishing-a-bathroom-creative-with-regard-to-bathroom.jpg

Már azt itt elmondtuk, hogy nagy zsák elképzelés, terv, idő, pénz nélkül, inkább ne is kezdj neki. De ha már beleugrottál, akkor legalább sejtsd, mit is kellene tenni. Hasonló ahhoz, mint amikor gyerekkorodban építettél egy fantasztikus kastélyt legoból, amely napokig díszelgett a szobában, de aztán meguntad és egy még jobbat szerettél volna építeni. Ekkor fogtad, szétbombáztad, levetted a tetejét, kivetted ajtaját, ablakát (ha lett volna benne áram és gáz, akkor itt vetted volna azt is ki) majd az alkatrészeit bedobáltad a dobozába, hogy majd késöbb, ami használható lesz, újra előkerüljön. Na igy kezdődik a lakásfeujítás is.

 

demolishing-a-bathroom-on-bathroom-with-regard-to-demolishing-a-bathroom-camper-restoration-adventures-in-painting-9.jpgSzétbombázod, de tisztességesen ám, arrébb raksz minden falat, ami nem teszik, mert túl kicsi/nagy/szűk/sötét/alacsony/magas a tér(kinek-kinek problémái szerint), majd berakatsz, minden csövet, kábelt, csontvázat a falba, elképzelvén, ha a világítás a földbe lenne rejtve, akkor a fikusz úgy pompázna fényben, mintha tavaly a török riviérán a pálma esténként. Ha unod a fütyülős ajtót, ablakot, itt érdemes azt is csendesebbre cserélni. Aztán még arra is rájössz, hogy a jelenleg beépített öntöttvas (kb 200 kg) kád, helyére a zuhanyzó/csap/mosógatógép/új IKEA állvány sokkal jobban befér, ezért a csapok, vizes motyók is pont ott nem lesznek jók, ahol vannak. Végül pedig előkerül a LED kérdés. Ledet mindenhova. Legyen belőled TV, rejtett világítás (szinét távirányítóval változtatható formácska), nem rejtett világítás, épülj be konyhaszekrénybe, ágy alá, álmennyezetbe, küszöb megvilágításba, mindenhová, ahol nem látszódsz, de rohadt jól nézel ki mikor a haverok, ismerösök átjönnek. Miután a falak, lámpák, gázcsövek elnyerték ideális új poziciójukat (és megvívtad első csatáidat az "Ide azt így nem lehet tenni főnök" seregekkel),  jó lenne, ha valaki Houdiniként el is tüntetné a nyomaikat. Ez lehet köműves, ha durvább, vagy festő, ha lazább a sérülés a lakásod testén. Utána jöhetnek a kivitelezés öltöztetői, stylistjai. A festők és burkolók. Ide egy kis szín, ide egy kis pirosító, feldobjuk ezt a kis 10x90-es lapot ide a falra, magára ölt egy 60x60 greslapot az aljára és kész is vagyunk. Na mennyivel jobban is tetszik kinézni, ugyan belül, lehet, hogy 70 éves, de ez a kis építőipari botox csodákat tett a kicsinyke kis bőrével. Van egy 60-ast letagadható pecód, ide még dobj be egy-két beltéri ajtót, meg rakasd vissza a villany és vizes cuccokat, takaríttass ki és kész is vagyunk. Ugye milyen egyszerű? Ha azt hiszed nem is annyira, akkor olvasd tovább ..

Ahol a stresszt az elején vezetik le: A lakásfelujítás bontás

Kedzetben vala a lakás, vagy ház. Ilyen, olyan formában, jobban, rosszabbul felszerelve, kivitelezve, de áll valahogy. Legtöbb esetben a lakásfelujítás a helyiségek valamilyen szintű bontásával kezdődik, mert nagyanyám korabeli metlaki már akkor nem volt trendi mikor felrakták, a dugaljakhoz érkező vezetékek 5 éve okoznak vicces szituációkat, amikor a kádban rámarkolok a csapra és az ajtók zárása teljesen feleslegesnek bizonyul a szél akadályoztatása érdekében, simán elfütyüli a nappali két ablaka és ajtaja a "KIs karácsonyt" télvíz idején. Szóval a kéró idejétmúlt és bontókalapácsért kiált már évek óta. 

A kosz és a mocsok birodalma, avagy a BONTÁS

demolishing-a-bathroom-on-bathroom-initial-walk-11.jpgGondolod szétbontod te. Meg is csinálhatod, elég jó költséget meg is tudsz takarítani vele, hiszen a bontás esetén egy melós napi díja 5000-12000 Ft terjed, attól függöen, hogy mennyire precízen kell bontani és milyen feladatok kapcsolódnak még hozzá. Mi is kell a bontáshoz? Szerszám (ha egyszerű a bontás, akkor 5-15.000 Ft értékű szerszám elég lesz, ha bonyolultabb, akkor gépek és eszközök kellenek, bérelhetsz, vagy vehetsz) Terv, hogy mit akarsz kibontani. esetleg engedély, ha olyan jellegű a bontás, ész, hogy ne bombázz szét olyat, ami veszélyes (rádomlik, megráz, eláztatod, kifolyik), amit esetleg nem is tudsz, de ott van(rádomlik, megráz, eláztatod, kifolyik), vagy amit nem is kellene kibontani (rádomlik, megráz, eláztatod, kifolyik). Készülj fel, mégis mi történik, ha egy kalapácsütésre Niagarát robbantottál a falból, vagy hangos durranással hallod, hogy elment a szomszéd lakásban hangosan ordító Bartók Rádió hangja. Mindig legyél tisztában azzal, hol van a víz, gáz, villany elzárója és ha lehet, akkor még a bontást megelözően zárd el, ürítsd le, kapcsold ki stb. A bontás egyszerűnek tűnik, de hidd el nem az, bizhatod profikra is és akkor nagy valószínűséggel találkozol olyanokkal, akik látak már ilyet.

Nekiálsz bontani, mert kiválóan tisztában vagy vele, merre vannak a lakás menekülő utvonalai. Na akkor derül ki, img_0232.jpghogy valahová a kibontott cuccot el kéne rejteni, mert kb 2 napon belül egy olyan hegyet építesz, hogy a megmászására expediciót kell szervezned és legalább két alaptábort kell építeni hozzá. A lazábbak bérelnek egy konténert (35.000-50.000 - attól függöen, hogy hová viszik és vegyes, illetve csak sitt a hulladék, amit el kell vinni - itt a legjobb, ha szelektíven gyüjtöd, mert igy lesz a legolcsóbb a végén) és dobozban/talicskával kiviszik a cumót, ezt olyan környéken tudud megcsinálni, ahol 1. Nem kezdenek el piros borítékot dobálni rá, mert elfoglaltad a parkolót 2. 14 perc elteltével nem töltik meg a szomszédok a saját hulladékaikkal (higgy nekem meg fogják és észre sem fogod venni, de már tele a konténer). Ezeken a környékeken tudsz olyan szolgáltatást kérni, hogy megvárják a konténert (konténer lerak, cumó bele, lové fizet, konténer el), vagy ha zsákokat használsz ( NEM szemeteszsák, SITTES zsák, sokkal erősebb és drágább is) akkor kb 6-800 Ft/ zsák el is viszik neked (közvetlen a lakásból, le sem kell cipelned a 4. emeletről). 

Barátkozz meg a sittet elszállítókkal, mert még legalább egyszer találkozol velük, egyszer a burkolás végén lesz még nagyobb mennyiségű hulladék és egyszer mikor beszereltél mindent és hegyben áll a papir/fa/műanyag hulladékkombó a lakásban.

Érdemes itt is figyelni arra, hogy ahogy kivitték a hulladékot, akkor takarítsatok a lépcsőházban/közös helyiségben, ha még akarsz a szomszéd nénitől sütit kapni karácsony környékén. 

Nagy az öröm és boldogság lekerült a régi tapéta, lekerült a régi csempe, leszedtük az összes kapcsolót és kiszedtük a régi vas kádat. El is vitték öket. És ekkor jön a döbbenet, az alapján amit látsz:

"Azta rohadt, ebből lesz még valaha lakás?"

 

Ne aggódj. 

Lesz. 

Egyszer.

 

Ha tetszett akkor nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal, akiknek szerinted érdekes lehet!

Köszi

 

Mikor ne használjak üveggyapot szigetelést?

 Geotextil- hogyan válasszunk, milyen típusok vannak?

Geotextil alkalmazása

Ablak-Ajtó beépítés árak és legfontosabb tudnivalók - 2023 

Cserepeslemez árak, cserepeslemez felrakása 2023

Hőszigetelés árak, hőszigetelés ötletek 2024

Fürdőszoba ötletek - hogy hozzuk ki a legtöbbet belőle? - 2023

Fűtésszerelés árak, bojler bekötés árak 2024

Térkövezés árak és tanácsok a legszebb végeredményért - 2023

Festés árak és tudnivalók. Hogyan jövök ki a legjobban? - 2024

Kertépítés árak , kertépítés ötletek és tanácsok 2023

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fix24.blog.hu/api/trackback/id/tr2013310213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása