Fixman

Mert egyszer mindenkinek kell egy szakember

Lakásfelujítás szűz vagy? Akkor ez neked szól ...

2017. november 16. 10:12 - fix24

construction-site-154918216-587d650b3df78c17b631699f.jpg

A lakásfelújítás olyan, mint az első alkalom mindenki számára.

Lehet csodálatos élmény, amely egész életre meghatározza a lakásfelújításhoz történő hozzáállásodat és lehet katasztrofális, amely végigkísér életed során és soha a büdös életbe nem akarsz többet lakást felújítani.

 

Célunk, hogy mindenki számára már az első alkalom pozitív élmény legyen és boldogan tudja mesélni másoknak, hogy az a lakás amiben éppen állnak most, milyen könnyedén és egyszerűen lett átalakítva.

 

removing-wallpaper-prior-to-taking-down-wall-134308985-576c330b3df78cb62c3e5b69.jpgMinden lakás vagy ház egyszer újonnan született, aztán telt múlt az idő és régi vagy új tulajdonosok elkezdenek gondolkodni, hogy lehetne szebb, lehetne tágasabb, lehetne világosabb. Lehetne más. Lehetne olyan, ami jobban illik stílusához, gyermekei darab számához, vagy pénztárcájához. Ekkor eljön a lakásfelújítás időszaka. Sokan sokféleképpen képzelik el ezt az időszakot, van az álmodozó, aki a 34 m²-es panelbe 200 szobás kastélyt álmodik és van a realista, aki pontosan fel tudja mérni milyen lehetőségek rejlenek egy átalakításban. Ha az első vagy, akkor mindenféleképp keress olyat, aki ért hozzá, látott már ilyet, még jobb ha csinált már ilyet.

Ha megvan az ötlet akkor kezdődhet a ...

Tervezés.

maxresdefault.jpgMindenféleképp rajzolj magadnak egy tervet, vagy móricka ábrát, mert a szakember nem fogja érteni azt a mondatot, hogy "Szerintem ide úgy kéne hogy… " Haladóbbak akár számítógépen is megrajzolhatják, hidd el később sokat segíthet, ha mégis változtatni szeretnél. Ami biztos hogy az esetek 99 %-ában nem úgy fog megvalósulni minden, ahogy az első tervre lerajzolod. Lesznek gondok a falban rejtett csövekkel, vezetékekkel, lesznek gondok a falvastagságokkal, lesznek gondok a nyílászárókkal és lesznek gondok azzal, hogy rádöbbensz: az amit először lerajzoltál milyen marha drága is tud lenni.

Ha megvannak a terveid akkor érdemes futni egy kört arra vonatkozólag hogy az általad elképzelt dolgok, tárgyak, eszközök milyen árban vannak. Ekkor az emberek többsége újra leül tervezni kicsit reálisabb elvárások közé szorítva az eredeti elképzelést. Nehogy abba a hibába ess, hogy az első terveidet mutatod meg a szakembernek, mert jellemzően abból az árból, amit kapsz akár egy új lakást is vehetnél vagy új házat építhetnél.

Tervezd meg a költségeket

calculator-calculation-insurance-finance-53621.jpegA legtipikusabb hiba, hogy a lakásfelújítással vagy ház átépítésen gondolkodók a teljes rendelkezésre álló keretet elköltik már a tervezés során. Nem létezik olyan kivitelezés, ami ne hordozná magában a plusz költségek veszélyeit. Ezek a költségek lehetnek magából az épület állapotából adódóak, lehetnek olyanok, amelyek a kivitelezés során merülnek fel benned mint változtatás és lehetnek olyanok, amelyet a szakemberek fognak javasolni, hogy másképp kéne megoldani, másképp kéne kivitelezni. Minden esetben érdemes legalább 15 %-ot félre tenned az eredeti költségvetésből, hogy az előre nem látható költségekre is legyen fedezet később. Nem kell arra gondolni hogy a szakember mindenféleképp rád akar tukmálni plusz dolgokat, gondolj arra hogy te is láthatsz olyan változtatást amitől jobban élhetőbb vagy kellemesebben használható lesz a hely és ha már minden pénzed elköltötted az előző ötletekre, akkor már nem lesz további változtatási lehetőséget.

Szállítás

Miután kinézted magadnak azokat a dolgokat amiket be szeretnél építeni, érdemes minél hamarabb megkeresni a kereskedőket és egyeztetni velük, hogy van e a termék raktáron, ha nincs akkor mennyi ideig tart amíg beszerzik. jellemzően szokott e késés lenni, milyen garanciát vállalnak arra hogy időben itt lesz, mi a B terv arra vonatkozólag hogyha nem tudják megszerezni időben az árut. Neked is legyen mindenféleképp alternatív megoldásod arra, ha nem érkezik meg az áru határidőre és ha már nem lehetséges további csúszás a szállításban, akkor mit fogsz csinálni. Érdemes le egyeztetni azt is, hogy ki fogja termékeket házhoz szállítani és megbeszélni a szakemberrel, hogy mikorra van szüksége a termékekre. Gondoldd át te is, hogy hol és hogyan lesznek tárolva raktározva a lakáson házon belül úgy hogy ne akadályozd a szakembereket a munkájuk során.

Azt is gondold át, hogy amikor a helyszínre szállítják ezeket a dolgokat, ki fogja levenni a teherautóról. Sokszor előfordul hogy a szakember és a megrendelő egymásra mosolyogva álldogálnak a fullra megrakott teherautó előtt tanácstalanul, hogy az a másfél tonna csempe hogyan fog felrepülni a harmadik emeletre.  .. vagy a harmadik emeletről hogyan fog repülni az a ugyancsak másfél tonna bontott anyag.

Engedélyek

Bizonyos átalakítások, bővítések engedélyhez kötöttek. Ezeknek érdemes utánajárni már a tervezés fázisában, mert nagy meglepetést tud okozni a gáz-, vagy a víz-rendszerek átalakítása, esetleg egy homlokzati ablak vagy ajtó csere. Azt is vedd figyelembe hogy ezek az engedélyezések néha hetekig, hónapokig is tarthatnak és hogyha ezt akkor kezded el, amikor megkezdődik a kivitelezés, nem biztos, hogy a kivitelezés befejezésére rendelkezésedre fognak állni. Itt is érdemes átgondolni, hogy miket szeretnél megváltoztatni és amennyiben hozzányúlsz bármely szolgáltatáshoz (villany, víz, gáz) és érinti a szolgáltatók rendszerét, akkor nagy valószínűséggel engedélyhez kötött. A kivitelezésnél mindenféleképp ügyelj arra hogy hogy olyan szakemberrel végeztesd el, akinek a munkáját az adott szolgáltató elfogadja (rendelkezik megfelelő regisztrációval a szolgáltatóknál)

Na mire idáig eljutsz, addigra hetek teltek el, szóval vedd figyelembe hogy legalább 4-6 hét a minimum, amivel számolnod kell, hogy az ötleteidből valódi tervek szülessenek. Ezeket követően pedig megkezdheted a számodra legmegfelelőbb szakemberek keresését. De erről majd késöbb…

 

A következő részben:

Milyen folyamatokból áll a lakásfelujítás, vagy házfelujítás?

Az első lépés: Hogyan bombázd szét a pecót - kulisszatitkok bontásra

Ha tetszett nyomj egy lájkot és oszd meg azzal, akinek érdekes lehet ... Köszi

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fix24.blog.hu/api/trackback/id/tr7113284187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása