Fixman

Mert egyszer mindenkinek kell egy szakember

Wifi, kamera, biztonság

2016. július 07. 11:25 - fix24

Startolj Bt.

6120 Kiskunmajsa

Egyszer-egyszer már komolyan nekirugaszkodnak az érdeklődők és tervbe vesznek egy nagyobb és kimagasló képminőséggel rendelkező IP kamera rendszert. Persze az elrugaszkodás még csak bemelegítésnek tekinthető, de azért már számos tapasztalatot hoz a konyhára. Próbálom összeszedni ezeket.

 

8,16, 24 IP kamera WIFI IP kapcsolattal

blog1

 

blog3

 

A WIFI rendszer használatának elsősorban nagyobb akár több hektáros telephelyek és persze nagyobb távolságok esetén van komoly és értékelhető előnye.

A WIFI rendszer a telephely méretétől és a kamerák elhelyezkedésétől több struktúrában is kiépíthető. Kettő tipikus azonnal látható a mellékelt fotókon is.

blog2

 

 

Komoly eltérés a rögzítő mellett elhelyezett központi antenna csoportban van leginkább. Hogy értsük egymást a WIFI, rádiós átvitel nem jelenti azt, hogy minden kamera mellett egy RÁDIÓS VEVŐ-nek is kell lenni, hisz egy WIFI vevőhöz akár több kamerát is vezetékkel köthetünk egy switch segítségével.

-            Hogy sorban haladjunk, a kamerákat nem, de a WIFI vevőket úgy kell elhelyezni hogy jól lássák a központi WIFI adót. Elsődleges szempont a rálátás. Ha nem hozható létre tiszta rálátás, akkor kapcsolódni kell egy szomszédos kamera WIFI-s végpontjához vagy a háromszögelés elve alapján kikerülni az akadályt.

-            Egy klasszikus kamera végpont a következő módon épül fel. 1 darab IP kamera, jellemzően 2 megapixel felbontás, 48-72 darab led, varifokális 3 megapixeles optika 3-12 mm, 1 darab IP55 kötésdoboz, 1 darab WIFI vevő legalább 22-28 dBi teljesítmény, pár méter CAT5 patch kábel a kamera és a WIFI vevő közé, 2 darab POE tápegység.. És persze kell hogy legyen 220 volt a tápellátáshoz. Ez azért fontos, mert sokan azt hiszik a részleges mobilitás a tápellátásra is vonatkozik, hát nem, sőt egy ilyen végpont akár 12-20 W is fogyaszthat óránként ami egész akkumulátor erdőt feltételezne.

-            Egy ilyen IP kamera + WIFI végpont nagyságrendi ára 50 000 forintos nagyságrend. Ilyenkor szokott menekülni a legtöbb ember, mert azt hisz ha vonja-húzza a kábeleket és analóg kamerát használ, akkor az sokkal olcsóbb. Meg kell próbálni. És ha sikerül más megoldást építeni, után le kell ülni és meg kell nézni a két kép minőség között nagyon jelentős különbséget.

Találkoztunk már kedves segítővel a vásárló mellett, aki szerint a WIFI és IP kamerák komoly biztonsági rést jelentenek. A kis butus, gondolom csak félti a „ szóljunk a mindenes szomszédnak” pozícióját, ezért mindent megtesz. De hogy miért is mondom ezt, bármely rendszer, legyen az IP alapú WIFI-s vagy analóg kamerás, ami találkozik számítógépes hálózattal, már pedig mindegyik találkozik és csatlakozik is hozzá, így azonos biztonsági protokollal rendelkezik mindegyik. Tehát egyformán ügyelni kell a biztonságra, persze a komoly ellenszenv 2 rövid kérdésből kiderül, hisz a mindenes szakértőnknek fogalma sincs az IP hálózatokról.

-A WIFi kamera végpont felépülhet 1-2-3-4-stb számú IP kamerából egy switch-ből és a szokásos WIFI vevő, kötésdoboz, kábelek összeállításban is. Sokszor ez az út is járható, eredménye alacsonyabb kamerára vetített ár, például egy 3 IP kamerás végpont ár WIFI vevővel 100 000 forintos nagyságrend.

blog4

-            Sokan úgy gondolják, hogy a legolcsóbb kiépítés a beépített WIFI vevővel rendelkező kamera, nos egy lakásban, egy légtérben esetleg, de kültérre, részben fedett területeken néhány 10 métert tudtunk stabilan elérni és ez is folyamatosan romlott a a kamera számtól függően.

-            Próbáltam spórolni azoknak akik nem költenének ennyit, vagy tudnak sokkal olcsóbbat, így nekik nem kell tovább olvasni az oldalt. De ha mégis. Akkor a végpontnál nagyon fontos adat , hogy az IP kamera legjobb minőségű képének sávszélessége 8 Mbps, ez egy kulcs adat. Ez nem egy nagy sávszélesség a WIFI végponton, de egyre nagyobb gond a központi WIFI adó, vagy a kötegelt vonalakon. Így ezt jó lenne megjegyezni.

-            Egy WIFI végpontnál nem csak a sávszélesség a fontos jellemző, oda kell figyelni az antennák horizontális és vertikális nyitásszögére is, mert hogy a beállítás nehézsége mellett a zajérzékenységet is befolyásolja.Gyakori hiba hogy egy adott környezetben nagyon sok mások által használt WIFI eszköz és GSM erősítő található, ami komolyan befolyásolja a használt eszközök típusát. Ezért nyitott szemmel kell járni telepítés előtt és ez is fontos eleme lehet egy ajánlat kérésnek. A külső zajok csökkentésére számos fizikai lehetőség nyílik, mint irányított antennák, alacsony nyitásszögű vevők, fizikai árnyékolók állnak rendelkezésre.

-            A WIFI végpontnál mindig az első kérdés a távolság, ami tiszta rálátás esetén szinte korlátlan, hisz az eddig látott telephelyeknél jelentkezett max 3-5 km is megoldható. A kulcsszó a rálátás, nem kell megijedni ha komoly akadály van az éterben, a háromszögelés sokat segíthet.

Gyakran alkalmazott technika egy közbenső, harmadik pont beiktatásával kerüljük el az akadályt. Ez nem feltételen költség nővelő tétel, hisz okosan ki lehet használni a többi WIFI végpont rendszerbe kötésénél.

blog5

 

 

A WIFI-s IP kamera végpont, végpontok elkészültek ideje foglalkozni a központi vevő egységgel.

-            A központi adó esetében nagyon fontos információ a külső IP kamera végpontok elhelyezkedése. A tervezéskor tudni kell, hogy a központ WIFI adó körül hány fokban helyezkednek el a WIFI végpontok és azok közül melyik végpont a legtávolabbi.

-            Miért is fontos az elhelyezkedés, el kell dönteni hogy ésszerűen milyen technikát kell használni a központi ADÓ felépítéshez, akár több WIFI adó szektor jellegű elhelyezéssel, vagy egy központi

bázis WIFI adót érdemesebb használni. Ilyenkor jön a matek.

-            Elsőként a teljesítmény, hisz a nagy távolságok miatt egy-egy irányban komolyabb teljesítménnyel kell számolnunk, ilyenkor érdemes szektor antennákat használni, hisz jóval nagyobb teljesítmény hozható létre egységnyi pénzösszegből. Azonos teljesítményű bázis WIFI adó nagyon kényelmes, de nem olcsó, a 360 fokos elérés automatikusan teljesítmény romlást okoz, illetve nagyobb zajérzékenységet. A szektor antennáknál pedig ügyelni kell a nyitásszögre és nem csak horizontálisan, hanem vertikálisan is, illetve a WIFI adók előre és hátra sugárzására is. Vicces, de nem egy településen szorosan körberakják a fémborítású globust szektor antennákkal és csodálkoznak a nagy interferencia és zaj miatt. Ilyenkor jön a ravasz sávszélesség és  frame/sec csökkentés és ez már olyan mintha analóg kamerákat vettünk volna drága pénzen.

-            Nagyon fontos a teljesítmény mellett a sávszélesség és a tartalék is, voltunk már olyan helyzetben, hogy különben egy kis faluban alig tudtunk normális linket felépíteni, mert kereszt irányba komoly teljesítményű átjátszók voltak minden irányba. A gyakorlati tapasztalat az mutatja, hogy az elméleti számokból kiindulva minimum 2 szeres rátartást kel tervezni a központi WIFI adó tekintetében.

8 kamera ideálisan 128 Mbts

16 kamera esetén 256 Mbps

24 kamera esetén 400 Mbps.

 

blog6

 

-            Na és akkor az árak, megint csak nagyságrendiek. ez fontos, mert pont az érthetőség miatt nem konkrét eszközökkel magyarázzuk a felépítést, hanem a gyakorlatban is használt szórással.

Egy bázis jellegű WIFI vevő 360 fokos antennával 80 000+ÁFA, de ez csak 10 dBi érzékenység. Egy szektor jellegű kiépítés, 60 fokonként 20 000,- +ÁFA konzollal. Tehát egy 240 fokos körszelet elérése 80 000,-+ÁFA és a konzol is belekerül 20-30 000,-+ÁFA forintba. De ma már olyan korszerű AP-el épülhet fel a rendszer, hogy akár a környezet pontos mérése, hiba javítás is elvégezhető egy PC mögül egy kis tanulás után.

Ha már bent vagyunk az épületben, akkor már csak a RÖGZÍTŐT, a digilis NVR-t kell megálmodni.

-            NVR, azaz digitális IP alapú rögzítő. Legfontosabb a sávszélesség, bármennyi kamerát is kívánunk rákötni a digitális rögzítőre, kell hogy tudjuk rögzíteni a teljes adatfolyamot. Ezzel játszanak a kereskedők a leggyakrabban, a sávszélesség adatokat nem adják meg, koncentrálnak a csatornaszámra, a csatornánkénti képkocka számra, de ez kevés. Hiába tud a rögzítő 16 kamerát rögzíteni full HD minőségben, 25 Fps képkocka számban, ha nem képes a teljes minőséget elmenteni. És az is komoly baj, ha az olcsó eszköz mondjuk csak 1 winchestert kezel, mert ez hamar a visszájára fordul, a kameraszámmal arányosan megnövekedett tárhely méret komoly korlátok közé van szorítva. Nem is olyan egyszerű.

Amit 8 kamera felett szoktunk ajánlani, az egy 24 1080 P csatornás NVR, közel 200

Mbps rögzítési vszélesség, winchester.

Az ár borsos, winyó nélkül: 100 000 forintos nagyságrend

 

És így körbe ért a rendszer, megvannak a végpontok a központi rész, követhetők a nagyságrendi árak és a tipikus buktatók. Persze a buktatók kiegészíthetők egy-két megjegyzéssel. Ügyeljünk, hogy azonos márkájú IP kamerát és NVR-t vásároljunk a kompatibilitás miatt, körültekintően válasszunk WIFI rádiós eszközt, ne spóroljunk a kábel és doboz minőségen, az NVR kulcsfontosságú, és a legkisebb hányad a rendszerben, így annak az ára nem súlyozott csak akkor, ha ki kell dobni.

Mindig számoljunk a bővítési lehetőségekkel és annak a műszaki követelményeivel!

Csak a matek miatt, az árak nagyságrendileg és folyamatosan csökkenek:

 

blog7

 

A komoly összeg ellenére érdemes átgondolni. Azért azt ne felejtsük, hogy elvihető teljesen felprogramozva távoli support-al minden eszköz ami kifejezetten kedvez a az otthoni barkácsolóknak. És a képek nem hazudnak.

 

blog8

blog9

 

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fix24.blog.hu/api/trackback/id/tr6612493983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chianna 2017.03.16. 15:19:42

marked breakthroughs in cryptographic teyn ologc.ÂhThen the Stuxnet and Flame viruses were then also linked as “Parallel Projects”.  This forms quite the body of investigation since the initial NYT article.   There were a couple

enimexa 2017.03.20. 16:33:06

http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor doxycycline100mgbuy.com.ankor http://cialistadalafillowest-price.net/

airodarok 2017.03.20. 16:43:58

http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor doxycycline100mgbuy.com.ankor http://cialistadalafillowest-price.net/

ecbemitr 2017.03.20. 16:57:50

http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor doxycycline100mgbuy.com.ankor http://cialistadalafillowest-price.net/

ukovibauxepa 2017.03.20. 17:03:54

http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor doxycycline100mgbuy.com.ankor http://cialistadalafillowest-price.net/

ujoloferugov 2017.03.20. 17:29:14

http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor doxycycline100mgbuy.com.ankor http://cialistadalafillowest-price.net/

eyojdaw 2017.03.20. 17:54:12

http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor doxycycline100mgbuy.com.ankor http://cialistadalafillowest-price.net/

obtoguc 2017.03.22. 03:13:00

http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor salbutamol-ventolin-buy.net.ankor http://online-viagracanada.net/

ewanaxano 2017.03.22. 03:36:18

http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor salbutamol-ventolin-buy.net.ankor http://online-viagracanada.net/

Servicedvb 2017.03.24. 13:45:19

Здравствуйте дамы и господа! Наша компания занимается свыше 10 лет ремонтом и обслуживанием оргтехники в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности: 1)Заправка и восстановление картриджей 2)Ремонт и сервис оргтехники 3)Ремонт и настройка компьютеров и ноутбуков 4)SEO продвижение сайтов 5)Разработка сайтов Всегда рады помочь Вам!С уважением,ЧУП ТЕХНОСЕРВИС ВИКТОРИЯ. купить картридж кэнон мп 230 заправка картриджа pg 441 ремонт компьютеров леново раскрутка сайтов в поисковых системах яндекс раскрутка поддержка сайтов

ThozasVax 2017.04.10. 20:14:27

cialis generic dangers http://pharmashop-online.com - cialis usa canadian pharmacy cialis professional new posts generic cialis - cialis generic online registered users cialis 5 mg online profile

TrenzJep 2017.04.19. 09:27:17

viagra 20mg log in http://viagra-withoutadoctor.com - viagra without a doctor prescription vente viagra viagra without a doctor - viagra generic canada user rights viagra soft tabs

Nathazvit 2017.04.20. 11:57:58

viagra for women search http://viagra-withoutdoctor.com - viagra no prescription viagra buy jump to viagra without a doctor prescription usa - viagra 5mg dosage forum rules taking viafra with viagra

ClyzeScush 2017.05.04. 14:18:45

buy cheap generic cialis http://cialiswithoutdoctor.org - cialis without a doctor prescription errectile dysfunction cialis without doctor prescription - viagra and alcohol consumption website online canadian pharmacy viagra
süti beállítások módosítása