Fixman

Mert egyszer mindenkinek kell egy szakember

Igy oldódik meg a szakember probléma - Egyre több jön haza Magyarországra

2018. október 07. 18:56 - fix24

Próbált már szakembert keresni? Azt tapasztalhatja, hogy igen nehéz megtalálni őket. Kevesen vannak, hosszú határidőkre vállalnak munkát, szinte bármennyi pénzt elkérhetnek. Most ők a rocksztárok, a társadalom hiányzó láncszemei és lassan már az ügyvédek is burkolók és kőművesek szeretnének lenni, annyira menők.

Hová tüntek a szakemberek?

Az elmúlt hónapokban több ezer szakembert kérdeztünk meg, és az alábbi okokat tudtuk meghatározni:

  • alacsonyak voltak a bérek, amiket megkereshettek - pár évvel ezelött wgy osztrák, vagy német piacon a szakemberek a hazai béreknél 5-ször, 10-szer többet kereshettek és ebbe még az is belefért, hogy az ottani megélhetés sokkal drágább, továbbá ez a különbség feledtette azt is, hogy a családtól távol volta hetekig, akár hónapokig.
  • kevés volt a munkalehetőség - még nem dübörgött 6-8 éve az építőipar mint most, sokkal kevesebb volt a magászemélyek által finanszírozott felujítás, nem voltak 200 méterenként a földből kinövő irodaházak, társasházak, pangott a piac, az akkori kapacítások sokkal nagyobbak voltak az aktuális igényeknél, ezért egy  szobafestő vagy elment egy gyárba, vagy szakmát váltott, vagy külföldre menekült a hazai helyzet elöl
  • elfogyott az utánpótlás - öregszik a szakember társadalom. Nem trendi manapság azt mondani a szórakozóhelyen, hogy kőművesnek tanulok, ezen felül a szakmai képzéseket a megkérdezett szakemberek közel 90%-a nem tartja megfelelőnek. Kevés szakembert képzünk és azt is inkább másodlagos, utólagos képzésként, mintsem a régi rendszereben megszokott szakmunkásképzőkben. Az igy végzett tanulók pedig nem tekintenek megélhetésként a megszerzett tudásra, sokszor teljesen más területen folytatják pályafutásukat, számtalan alkalommal, szinte már az iskolapadban ülve kapnak ajánlatot cégektől.

Az egész országra jellemző a szakemberhiány?

A válasz erre határozott NEM.  Budapest, Pest megye és az M1 autópálya vonala maximálisan terhelt, de az ország keleti, déli részén közel sem ilyen a helyzet. Egy két nagyváros még problémás, de alapvetően ha ki akarnánk festeni, akkor megdöbbentően gyorsan találnánk szakembert. Sokkal gyorsabban, sokkal több szakember állhat rendelkezésünkre és az árak is lefogadhatóak.

szakember-kerdoiv-infografika-fix24.jpg

Lesz még valaha szakember?

Egyre több szakember kezdi meglátni a hazai lehetőségekben a helyzetet és dönt úgy, hogy hosszú évek után visszatér az országba, vagy az eddig rejtőzködő munkáját (gépkezelő egy gyárban, rendőr, tűzoltó, vagy akár ápoló) cseréli vissza eredeti szakmájára.

  • Az árak közelítenek a német, vagy osztrák órabérhez, vagy négyzetméter árhoz (nem, nem ahhoz, amit egy német kőműves, vagy burkoló keres, hanem ahhoz, amennyit egy magyar, lengyel, román stb. tud keresni náluk, mert úgye az teljesen tiszta mindenkinek, hogy az töredéke a fogadó ország szülötteinek keresetéhez). Manapság a budapesti burkoló árak, vagy a pest megyei köműves árak kisértetiesen hasonlóak egy osztrák árképzéshez. A zsebben maradó összeg pedig fénysebességgel közelít ahhoz, amennyi kint megmaradt, hiszen az ottani lakhatás, autóhasználat, hazautazási költség töredéke az itthoni.
  • Dübörög az építőipar, csúcson a magánszemélyek által indított lakásépítés, felujítás, egy szakember számára a jelenlegi hazai helyzet az a kánaán. Eldönthetik mikor és mennyiért vállalnak munkát, kinél, hol és ha valami nem tetszik nekik, akkor nyugodtan mondhatnak nemet, 10 másik ügyfél fog a felszabaduló időpontra ugrani.
  • Egyre kevesebbet kommunikálnak az emberek, a megoldásokat manapság az interneten keresik és az ott már jelenlévő szakemberek lassan kezdik némára állítani a telefonjaikat, annyi hívást kapnak.

Miért nem talál most szakembert?

Mert az ügyfelek elvárásai messze vannak a rideg valóságtól. Egy szakember már ritkán megy el egy munkára 5-10 ezer forint alatt, egy vizvezetékszerelő nem fog csapot cserélni, egy burkoló nem rak fel 2 m2 csempét és egy villanyszerelő nem cserél csillárt. Egyszerűen nem éri meg senkinek. Nem éri meg az ügyfélnek a a villanyszerelő órabérét kifizetni, mert akkor többe fog kerülni a csillár, vagy kapcsoló felrakása, mint maga a termék. De nem éri meg a szakembernek sem, mert annyi idő alatt sokkal többet keres, ha inkább egy lakás újrakábelezésén, vagy felujításán dolgozik. Az ügyfelek sokallják ezeket az órabéreket és a szakemberek keveslik a kérhető összeget.

Mégis, akkor hogyan találok szakembert?

Fel kell mérni először, milyen munkára keres szolgáltatót. Ha csak egy ajtó javítására, vagy egy biztosíték cseréjére, akkor sokkal gyorsabban talál megoldást, ha inkább egy gyorsszervízhez fordul, akiknek olyan munkák, mint csapcsere, zuhanykabin csere, fűtésszerelés a napi rutinjuk.

Ha több napos munkáról van szó, akkor viszont bátran forduljon szakemberekhez, szinte biztos, hogy valamelyik szakemberkereső oldalon talál is egyet. Azt is fontos tudni, hogy a jelenlegi szakember helyzetben a szolgáltatók erősen válogatnak a munkák között. Manapság sokkal több a fóka, mint a vadász. A vadászok a legszebb, legjobb fókákat keresik, egy fókának (ügyfélnek) meg kell találni azt a vadászt, aki igazán őt akarja.

Átalakulni látszik a piac

Két fontos terület látszik kibontakozni, amivel az ügyfeleknek meg kell barátkozni és alkalmazkodni hozzá. Egy napos "apró" munkák, erre mindenféleképpen gyorsszervízt javaslunk, ebbe a munkába szakemberek manapság már nagyon ritkán nyúlnak bele.. Több napos munkák, erre fog jellemzően találni szakembert. Készüljön fel, ha fontos önnek a szakember személye, akkor, lehet pont akkora kap időpontot, mint a szivsebészeti szakrendelésre: 2025 március 17 14:30.

Mi lesz most, lesz akkor szakemberem?

Lesz. Biztosan lesz. Valószínüleg nem 900Ft/óra költségen. Be kell látni, ez az idő már elmúlt. Ha sajnos ettől nagyobb összeg az Önnek sok, akkor érdemes inkább elkezdeni a internetet bújni, kiváló videók vannak, hogyan kell egy csapot kicserélni, vagy a nappalit kifesteni. De ha sem a kézügyesség, sem a rászánható idő nincs meg, akkor érdemes olyan oldalakat keresni, ahol a szakemberek megtalálhatók. Online szakemberkeresők, ahol egy egyszerű kérdéssorra válaszolva megkereshetjük az ideális jelölteket, feladhatjuk a munkáinkat ingyen és a szakemberek keresnek minket ajánlataikkal.

A helyzet javul, lassan, de javul. Csökkenek a várakozási idők, emelkedik a szakemberek száma, de itt is megfigyelhető a drágulás, talán jobban, mint más területeken. Aki nem emeli az árait most, az biztonságot keres és az elkövetkező 6-8 hónapra már el van látva munkával, a többiek árat emelnek és így akár már 2-3 héten belül elérhetőek az ügyfelek részére. Aki pedig holnapra akar szakembert, az is biztosan fog találni, de az ár ezt a határidő elvárást biztosan tükrözni fogja!

Ha van véleménye, akkor azt szívesen fogadjuk!

Ha anyag árakra kiváncsi, klikkeljen ide!

Ha további munkadíjakra kíváncsi, akkor klikkeljen ide!

 Kerti munkálatok ősszel- Mit kell mindenképp elvégezni – 2023

Az üveggyapot szigetelés 12 előnye

Mikor ne használjak üveggyapot szigetelést?

Hibák, amelyeket üveggyapot szigetelés kivitelezése során elkövetnek

Mi az üveggyapot hőszigetelés és mire jó?

Hol találok szakembert az üveggyapot hőszigetelés kivitelezésére?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fix24.blog.hu/api/trackback/id/tr6514287439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása