Fixman

Mert egyszer mindenkinek kell egy szakember

Lakásfestésről tabuk nélkül

2018. április 12. 23:55 - fix24 Anna

Tudni szeretnéd, mennyibe kerül a festés 2018-ban? Mire számits, mennyit kérj, vagy mennyit adj?

Előző blogbejegyzésünkben bemutattuk a különböző lakásfestési trendeket, most pedig segítünk abban is, hogy a tervezett felújítást a lehető legkönnyebben és legkörültekintőbben tudják elvégezni.

Kezdjük az alapoktól. Ki is az a festő, és általában milyen munkákat végez? A szakma tulajdonképpen három tevékenységtípust takar: a festést, a mázolást és a tapétázást. Ezek nagyon hasonlóak, de mégis sokban különböznek egymástól. A festés magát a szobafestést jelenti, és magába foglalja a festés előkészületeit is, mint a falfelület kiegyengetése, a glettelés. A mázolást általában ajtókon, ablakokon végzik. Ebben az esetben is első a felület lecsiszolása, majd a mázolás és a lakkozás. A tapétázás is szintén elő- és utómunkálatokkal együtt jár, választhatunk valamilyen natúr tapétát, amit később le lehet festeni egy színnel, vagy pedig valamilyen mintásat, amivel a felhelyezés után már nincs további teendőnk. Gondolatainkban összefonódhat a festő személye a burkolóéval, ám a kettő nem ugyanaz. Lehet, hogy egy szakember jártas mindkét területen és vállal munkálatokat festés és burkolás terén egyaránt, ám ez nem elvárható minden festőtől, ne feltételezzük automatikusan ezt és csak kérdezés után kérjünk ilyet festőnktől.

Most, hogy ezeket végigvettük, nézzük meg, mi alapján válasszunk magunknak festőt. Először is döntsük el, hogy mekkora összeget szánunk a felújításra, majd ebben az árkategóriában keresgéljünk tovább. Ezek után, amit a döntésnél ajánlott figyelembe vennünk a továbbiakban, az az, hogy a szakembernek vannak-e referenciamunkái, ha vannak, akkor milyenek, valamint az, hogy előző ügyfelek hogyan értékelték szövegesen vagy ’csillagos’ rendszerben a munkájukat. A végső döntést tanácsos úgy meghoznunk, hogy ezeket mind figyelembe vettük, és ezután nyugodtan kiválaszthatjuk a számunkra legszimpatikusabb, legtapasztaltabb, legmegbízhatóbb szakembert.

A munkavégzés díja több faktortól függhet. Egyrészt figyelembe kell venni azt, hogy mikorra tervezed a munkálatokat. Hétvégén nagy valószínűséggel magasabb díjat számolnak fel a szakemberek a kiszállásért, ugyanez esetleg érvényes lehet az esti órákra is. Másrészt számít az is, hogy mekkora terület lefestését tervezed, valamint azt, hogy milyen bonyolult a munka. Az is számít, hogy hol van a munka, hol dolgozik a szakember. Budapesten és a főváros környékén, valamint más nagyobb városokban nagy valószínűséggel drágább a munkavégzés, mint vidéken. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a díjba a munkavégzéshez szükséges anyagok bele vannak-e foglalva, vagy azokról külön kell gondoskodnunk.

Természetesen még így is csak megbecsülni tudjuk a munkálatok költségeit, az adott helyzet mindig befolyásolhatja azt. Arra is figyelnünk kell, hogy lehet, hogy habár olcsóbb a szolgáltatás, nem feltétlenül lesz ugyanolyan minőségű, mint a drágább, akármilyen tekintetben. Valamint az is megfontolandó, hogy habár a vidéki szakemberek általában olcsóbban dolgoznak, nem feltétlenül éri meg őket egy fővárosi munkára felkérni, hiszen ilyenkor a munkások odautazását is nekünk kell megoldani. Alkudni többnyire lehet, ügyfélként lefelé, viszont szakemberként felfelé is.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az átlagos költségeket a különböző lehetséges festési munkálatokra:

Többrétegű meszelés lekaparása

220/m2

Többrétegű enyves festék lekaparása

250/m2

Felület glettelése 2x-ri

450/m2

Festék eltávolítása kerítésről stb.

900/m2

Festék eltávolítása csövekről

150/m

2 x-ri glettelés + csiszolás,2x-ri diszperziós festés

950/m2

Műanyag diszperzios festés 1 réteg

250/m2

Műanyag diszperzios festés 2 réteg

500/m2

Papír aljzatkészítés tapéta alá

420/m2

Tapétázás FŰRÉSZPOROS

1200/m2

Tapétázás MINTÁS

1400/m2

Beton lábazat festése (AKRIL festék)

500/m2

Homlokzatfestés TERANOVA szilikát festékkel (2 rétegű)

900/m2

Kézi rozsdamentesítés acél nyílászáró szerkezeten

340/m2

Alapmázolás alapozó festékkel (1. szer)

1000/m2

Lakkozás zománcfestékkel

1000/m2

Felület bevonása XYLADEKORRAL

1000/m2

Betonfelület festése

790/m2

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fix24.blog.hu/api/trackback/id/tr2113831266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása