Fixman

Mert egyszer mindenkinek kell egy szakember

Ingatlan vásárlás, avagy mire figyelj hogy megtaláld álmaid otthonát

2017. augusztus 02. 09:17 - fix24

Összetett és nagyon fontos kérdés, hogyan is találjuk meg az ideális otthonunkat.

Több szempontot érdemes figyelembe venni, és előre tervezni, számolgatni. Néhány gondolatot szeretnék megosztani veletek, hogy időt, energiát és pénzt spóroljatok.

 

Már a lakás/ház vásárlás gondolatának megszületésekor vegyünk elő papírt és ceruzát, és kezdjünk bele egy vázlatos költség tervezésbe. Válaszoljunk a következő kérdésekre: Mennyi pénzünk van, mennyit tudunk költeni egy ingatlanra? Szükségünk van-e hitelre? Ha igen, tájékozódjunk a bankok kínálatáról, majd keressük fel az adott bankot, és készíttessünk hitel-kalkulációt. Tudjuk meg hogy hitelképesek vagyunk-e? Érdeklődjük meg, igénybe tudunk-e venni állami támogatást? Mik a feltételei?  A vagyonunkat és a hitel képességünket összeadva, már reálisabban látjuk hogy milyen értékben, összegben gondolkodhatunk.

 

1_1.jpgEzt követően gondoljuk át, milyen ingatlant szeretnénk, mik a főbb szempontjaink. Kertes ház, társas ház, panel lakás?  Zajos környék, de gyors közlekedés, vagy természetes közeg, nyugodtabb környezet? Mi az ami semmiképp nem jöhet szóba? Esetleg egy osztatlan közös tulajdon, vagy egy szuterén lakás? Fontos, hogy legyen minimum 90 nm, tágas nappalival?

 

Vessük össze az igényeinket, szükségleteinket a lehetőségeinkkel. Mindent írjunk le, később ezek alapján tudjuk mérlegelni, ha döntés helyzetbe kerülünk, választanunk kell.

 

Amikor már ingatlanokat nézünk, az internetet bogarásszuk, érdemes tanácsadó segítségét kérni, hiszen az aktuális piaci kínálatot ismerve tudja szűkíteni a listánkat. Továbbá több olyan dologra tudja felhívni a figyelmünket, amire mi nem gondoltunk. DE! Azt se felejtsük el, hogy az ő érdeke hogy eladja az ingatlant, így tartsunk ki végig a főbb leírt szempontjaink mellett! Ha megtetszik nekünk egy ingatlan, a vételáron kívül kérdezzünk rá a havi kiadásokra is (rezsi), hiszen meghatározó lesz a későbbiekben.

 

2.jpgNe csak az ingatlant, de a környezetet is nézzük meg, hol fekszik a lakás/ház, milyen a közössége, milyen állapotban vannak a közterek, kik a szomszédok, milyenek a köz intézmények? (orvos, iskola, óvoda, posta)  Egy olcsónak tűnő ingatlannál, még indokoltabb hogy utánajárjunk, mert senki sem szeretne például egy “pokoli szomszéd” miatt olcsón házat venni, vagy mert az orvos csak hetente 2x rendel, és 30 km a legközelebbi ügyelet...

 

Az egyik legfontosabb dolog pedig az, ha már nagyon közel állsz a döntésedhez, hogy mindenképp nézesd meg egy szakemberrel. Sokan kerestek meg minket azzal, hogy vettetek egy ingatlant, és SOS vízvezeték szerelőre, generálkivitelezőre, kőművesre van szükségetek, mert megvan rogyva a ház vagy ázik a tető például. Mindig elmondjuk hogy tavasszal vagy még télen, tervezetten kell szakembert keresni, mert be vannak táblázva. Természetesen vásárláskor nem tudtatok a “rejtett” hibáról, így nem tudtatok felkészülni, előre szakembert keresni. 

Ha ázik a fal, vagy rejtett csőtörés van, akkor az olcsóbbnak tűnő ingatlan, a felújítás miatt sajnos drágább lesz. (A stresszről, bosszankodósról már ne is beszéljünk….)

Ha megnézetitek egy szakértővel, ő az apróbb jelek mögé látva felfogja tudni mérni, hogy a jövőben mire számítsatok ha ezt az ingatlant választjátok. Kit keress az ingatlan szerkezetének, állapotának ellenőrzésére? Kőművest, generálkivitelezőt, építészt akár. Nézz szét ki a megbízható, hány év tapasztalattal rendelkezik, válogass több szakember közül a www.fix24.hu oldalon. Hidd el, nagy megkönnyebbülést fogsz érezni, mikor kiderül hogy ázik-málik a fal, (pedig alig észrevehető) és milliós nagyságrendű lenne a javítása!

3.jpg

Így ha tényleg tudatosan fogsz bele, tervezel, számolsz, és szakértőre bízod a minőséget, akkor tényleg időt-pénzt és energiát fogsz megspórolni nem csak magadnak, hanem a családodnak is! :)

Ha pedig szakember segítségére van szükségetek a folyamat során, keressetek bátran, hogy segíthessünk :)

Orsolya

fix24.hu

 

Kenhető vízszigetelés

Lapostető vízszigetelés

Mi az a bitumenes lemez?

Régi lapostető szigetelése - előnyök, tippek!

https://www.fix24.hu/blog/wp-admin/post.php?post=1659&action=edit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fix24.blog.hu/api/trackback/id/tr6912709970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása