Fixman

Mert egyszer mindenkinek kell egy szakember

Kertrendezés okosan

2018. április 23. 16:52 - fix24 Anna

Előző blogbejegyzésünkben bemutattuk pár tippet, amelyekkel könnyedén feldobhatjuk kertünket. Némelyik egyszerűen, akár magunktól is elkészíthető, de pár ötlethez már határozottan szakember segítségére van szükség. De nem csak ezekre térünk ki mostani bejegyzésünkben, hanem arra is, hogy ha úgy általánosságban kertrendezést szeretnénk végrehajtani, mikre kell odafigyelni, amikor szakembert választunk.

Kezdjük az alapoktól. Ki is az a kertész, és általában milyen munkákat végez? A kertész általában a kert gondozásában vállal szerepet. Ültet, metsz, öntöz, veteményez... Arra ügyel, hogy a virágok, fák, és bokrok mindig teljes díszükben pompázzanak egész éven keresztül. Ezzel szemben a kertépítő a kert megtervezésében vállal szerepet, azon dolgozik, hogy a kert minél esztétikusabb összhatást keltsen, és hogy minden évszakban más és más, az évszakhoz illő növényekre kerüljön a kertben a hangsúly. Tudja, hogy melyik növénynek milyen talajra, mennyi fényre és mennyi nedvességre van szüksége, és ezek ismeretében alakítja ki a kert végleges képét. Fontos, hogy a kettő szakma nem egyezik meg egymással, ne tévesszük össze őket.

Most, hogy ezeket végigvettük, nézzük meg, mi alapján válasszunk magunknak szakembert a kerti munkálatok elvégzésére. Először is döntsük el, hogy kertészre vagy kertépítőre van szükségünk. Ha például arra van szükségünk, hogy valaki megmetssze a rózsákat, formára nyírja a sövényt, vagy egyszerűen csak nincs időnk rendszeresen a kerttel foglalkozni, és erre keresünk valakit, egyértelműen kertészre van szükségünk. Ha viszont megálmodtunk egy kerti tavat, de nem tudjuk, hogyan tudnánk beleilleszteni kertünk addigi arculatába, vagy úgy gondoljuk, hogy milyen jól is nézne ki egy sziklakert a terasz oldalában, a kertépítő a mi emberünk. Majd határozzuk meg, hogy mekkora összeget szánunk a kertrendezésre, majd ebben az árkategóriában keresgéljünk tovább. Ezek után, amit a döntésnél ajánlott figyelembe vennünk a továbbiakban, az az, hogy a választott szakemberünknek vannak-e referenciamunkái, ha vannak, akkor tetszenek-e, valamint az is, hogy előző ügyfelek hogyan értékelték a munkájukat. A végső döntést tanácsos úgy meghoznunk, hogy ezeket mind figyelembe vettük, és ezután nyugodtan kiválaszthatjuk a számunkra legszimpatikusabb, legtapasztaltabb, legmegbízhatóbb szakembert.

A munkavégzés díja elsők között függhet a munkavégzés időpontjától, így például hétvégén nagy valószínűséggel magasabb díjat számolnak fel a szakemberek a kiszállásért. Másrészt számít az is, hogy mekkora a kert területe, és hogy pontosan milyen munkára is szeretnénk megkérni a szakembert. Az is fontos, hogy hol van a munka, ez alapján Budapesten és a főváros környékén, valamint más nagyobb városokban nagy valószínűséggel drágább a munkavégzés, mint vidéken.

Természetesen még így is csak megbecsülni tudjuk a munkálatok költségeit, az adott helyzet mindig befolyásolhatja azt. Arra is figyelnünk kell, hogy lehet, hogy habár olcsóbb a szolgáltatás, nem feltétlenül lesz ugyanolyan minőségű, mint a drágább, akármilyen tekintetben. Valamint az is megfontolandó, hogy habár a vidéki szakemberek általában olcsóbban dolgoznak, nem feltétlenül éri meg őket egy fővárosi munkára felkérni, hiszen ilyenkor a munkások odautazását is nekünk kell megoldani. Alkudni többnyire lehet, ügyfélként lefelé, viszont szakemberként felfelé is, erre számítsunk a munka során.

Az alábbi táblázatban tájékoztató jelleggel összegyűjtöttük a különböző kerti munkálatokra a szakemberek által kért átlagárakat, a valós végösszeg ettől felfelé és lefelé is eltérhet, a fentebb említett faktoroktól függően:

Öntözőrendszer telepítése kert méretétől függően: anyagköltség: 80 000 Ft-450 000 Ft; telepítés ára: 170 000 Ft-330 000 Ft
Öntözőrendszer őszi víztelenítése:  12 000 Ft
Öntözőrendszer tavaszi üzembe helyezése:  9 000 Ft
Kerti csap kialakítása:  25 000 Ft
Locsolási vízmérő óra teljeskörű ügyintézéssel:  105 000 Ft
Járdák, utak térkövezése: 4 000 Ft/m2
Szegélykövezés: 1500 Ft/m
Fakivágás: 15000 Ft-tól
Fűnyírás fűnyírógéppel: 20-35 Ft/m2
Fűnyírás fűnyírótraktorral: 12-18 Ft/m2
Fűkaszálás normál területen: 12-20 Ft/m2
Fűkaszálás rézsűn: 20-55 Ft/m2
Gyepszellőztetés: 45-65 Ft/m2
Füvesítés fűmag vetéssel vagy gyepszőnyeg lerakásával: 1 000 Ft/m2
Sövényvágás, permetezés motoros permetezővel: 6 200 Ft/óra
Egyéb kertészeti munkák: 3 100 Ft/óra
Éves kertfenntartás heti rendszerességgel kert méretétől függően: havi 40 000 Ft-130 000 Ft
Fűnyírás szegélynyírással: 70 Ft / m2
Zöldhulladék elszállítása:  4 500 Ft / m3
Permetezés:  5 000 Ft (a permetszer árát nem tartalmazza)
Gyepszellőztetés: 90 Ft / m2
Fűkaszálás nyesedék összegyűjtése nélkül: 80 Ft/ m2
Fűkaszálás nyesedék összegyűjtésével: 120 Ft/ m2
Metszés, lombgyűjtés és egyéb (géphasználatot nem igénylő) munkák:  3 500 Ft/fő/óra
Sövénynyírás és egyéb (géphasználatot igénylő) munkák:  5 000 Ft/fő/óra
Ágdarálás 12 cm ágvastagságig: 13 000 Ft/óra
Kiszállási díj Budapesten:  4 000 Ft
Műtrágya: 1 200 Ft/kg
Totális gyomirtó szer: 1 500 Ft / 10 liter víz
Kétféle rovarölő, gombaölő szer, tapadást segítő szer és tápanyag: 3 850 Ft / 10 liter víz
Egyszikű, szuperszelektív gyomirtó szer:  950 Ft / 10 liter víz
Kétszikű gyomirtó szer:  750 Ft / 10 liter víz
Fűmag: 1 900 Ft/kg
Fenyőkéreg, mulcs:  2 100 Ft/zsák (80 liter)
Virágföld: 2 200 Ft/zsák (50 liter)
Tőzeg: 5 500 Ft/zsák (250 liter)
Anyagok kiszállítása: 

5 000 Ft-tól (2x65 Ft/km)

 

 

 

 

Mikor ne használjak üveggyapot szigetelést?

 Geotextil- hogyan válasszunk, milyen típusok vannak?

Geotextil alkalmazása

Ablak-Ajtó beépítés árak és legfontosabb tudnivalók - 2023 

Cserepeslemez árak, cserepeslemez felrakása 2023

Hőszigetelés árak, hőszigetelés ötletek 2024

Fürdőszoba ötletek - hogy hozzuk ki a legtöbbet belőle? - 2023

Fűtésszerelés árak, bojler bekötés árak 2024

Térkövezés árak és tanácsok a legszebb végeredményért - 2023

Festés árak és tudnivalók. Hogyan jövök ki a legjobban? - 2024

Kertépítés árak , kertépítés ötletek és tanácsok 2023

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fix24.blog.hu/api/trackback/id/tr513856138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása